19/02/2021

Järv - Helina Ravasoo /ml

 https://www.ulmeajakiri.ee/?jutt-jarv


Selle loo alguses hakkas mul umbes teisest lõigust peas üürgama "kauges küüülaaaas/vanaema juuuureees/eelaasiiin koord/koogu suuvee". Sest peategelane Anja on ühest sellisest külast pärit. Ja ta läheb sinna koos sõber Kate'iga. Seal on järv, kus elavat koletis, mida neiud mõistagi ei usu.

Ma loodan, et selle loo pööre ei ole 'aga tegelt on koletis päris!'. See oleks küll üsna igav. Midagi võiks ikka rohkem olla. 

Nii. Nüüd figureerib loos kursaõde Serena, kellest Anja näib olevat sisse võetud. Võinoh, 

Õnneks tuli loengusaali juurde Serena ja kõik jäid hetkeks vait. Serenas oli midagi sellist, et tema tulles vaikis kogu ruum. Ta oli eemalolev ja vaikne ja Anja arust kõige kaunim ja stiilsem olevus, keda ta kunagi näinud oli. Ta riietus peaaegu alati pükskostüümidesse või heljuvatesse pastelsetesse kleitidesse ning täna oli tal seljas valge komplekt, mis oli kui selga valatud. Jalas kandis ta kõrgeid punase tallaga kingi, mis tundusid täiesti ebapraktilised, aga olid siiski nii rabavalt kaunid, et Anja tundis teravat kadedust.


On see jee kadedus. On see jee.

Serena on muidu ilmselgelt ka mingi üleloomulik olevus. Äkki ta on näkk, näkke mainiti. 

Oh, tuleb välja, et ta on hea näkk, mitte paha näkk. Päästab peategelast-sõpra, kui nad järvejääle töllerdama lähevad ja sisse kukuvad. Ja tundub, et on üleloomulik võime mälestusi kustutada, et oma identiteeti kaitsta.


Siin on midagi päris toredat. See, kuidas Serena Anja usaldamiseni jõuab. Laseb oma müüridel langeda, võtab ta vee alla kaasa, suudleb. See on ilus hetk.  Aga siis on vaja mälestused kustutada ja nii ei mäleta järgmine kord Anja enam kogu loost midagi.  Nukker. Ei, lõpp on täitsa hea.

Ma ei teagi. Midagi on muidugi lugudes 'a mis siis kui X on päris' lihtsakoelist. Aga see pole vist tingimata halb. 

Lühike on ta ka. Ja kuigi lugedes tekkis emotsioon, siis ei olnud see miskipärast väga tugev.


Eh, ei tea. Millegi üle nagu tegelikult väga kurta ei ole. Aga hindeks paneks siiski

6/10

Maskiga Laksija

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar