03/11/2021

Liivakoogid - Tanel Liblik /ml

https://www.ulmeajakiri.ee/?jutt-liivakoogid


Nunuh. Reaktoril suur juubel käes ja meie aiva magame. Alles juulis oleme omadega. Tõsi, kes meist ei eelistaks juulit oktnovembrile, aga juulis polnud jälle Reaktori juubelinumbrit. Niisiis, aeg käised üles käärida ja tegudele - tööpõld on lai!


Niisiis. Tegevus algab lasteaias. Ühes eelmises jutus oli ka motiiv lasteaialapsed-kohtuvad-tulnukaga, kus lapsed tulnukate üle eriti ei imestanud, tea, kas siin läheb samamoodi. Tõsi, too eelmine oli selline läbulugu pigem, vaatame, kas see võistleb erinevas kategoorias.


Hmm, kurat, vist ikka ei võistle. Sihuke lugu ikka, kust tuleb huumor sellest, et tulnukas on piip-piip-mu-algoritmid-ei -võimalda-mängimise-läbiviimist-aga-aisting-oli-positiivne-tuut-tuut ja siis lapsed tahavad temaga restorani mängida. Miks tulnukad alailma kantseliidis peavad rääkima, mina ei tea, universaaltõlkur võiks ju muid registreid ka tunda. Võib-olla saaks mingi Sapir-Whorfi põhjal aretada hüpoteesi, et kantseliit ongi mingi universaalkeel, päriselt räägitavate inimkeelte karakter tuleneb inimlikkusest ja ei ole seega mitteinimeste keelde tõlgitav. Kuigi ma ei tea, kas ma viitsiks sellest kõnelevat ulmelugu lugeda, sest kaua sa seda kantseliiti ikka lugeda kannatad. Võib-olla siis, kui jutt oleks sellest, kui ängistav see keelebarjäär on, sina tahad Xörparile rääkida sellest, kuidas praeguses kuuvalguses on midagi kordumatut ja kuidas su süda taob nagu hull, aga universaaltõlkur annab sulle vastuse stiilis "planeedi kaaslase tähelt peegelduv kiirgus mõjub ebatavapärasena, keha toitevedeliku ringiajaja rütmis võib täheldada tavalisest kõrgemat rütmi".  Aga see oleks siis nagu üks nali, ja ma tegin selle nüüd juba ära. 


Hea küll. Lasteaeda tulevad eriüksuslased, tulnukas võetakse kinni, maailm reageerib nii, nagu ikka sellistel puhkudel tavaline reageerida. Komisjonid, uurimisrühmad tulnuka ja laeva uurimiseks. Arstid üritavad tulnukat lahata, peaarst tundub saavat sellest erakordset kaifi.


Tähendab, lool on loogiline ülesehitus ja lõpp, seda tuleks kiita. Et ei ole lihtsalt niisama ilma saba ja sarvedeta loetelu juhtumistest, kus tulnukas Maa peal ringi aeleb ja mida maalased teevad. Aga jällegi, see ei ole nüüd ulmekirjanduses just uurimata piirkond. Tulnukas-Maal on koht, kus on väga raske midagi uut ütelda. Ja see, et lapsed on targemad kui täiskasvanud, eks see motiiv on ka juba päris vana, kas midagi sellist pole juba Uues Testamendis?

Mul on tunne, et ma peaks andma sellele kõrgema hinde kui "Zeelastele", aga teisalt on tuju nagu üsna ükskõikne.


Sestap,


5.5/10

Maskiga Laksija

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar