03/06/2019

Ainult unenäos

https://www.ulmeajakiri.ee/?jutt-ainult-unenaos

Tegevus ei toimu kosmoses vaid 90ndate Eestis, mis on ainult kiiduväärt - kosmosest ja võõrplaneetidest ei ole meil kellelgil aimu ja põhineb tõtt-ütelda stampidel. 90ndate Eestist ja sealsest maaelust on meil ilmselt märksa parem arusaam.

Peategelane kolib maale (ainult parsil sünnib luule, ainult vommil sigib suur idee) ja näeb seal unes mingit naisterahvast, kes on selline väga, uhh, wish fulfilment. Ma loodan, et siit loost tuleb välja, et see entiteet ei ole tegelikult  perfektsete tissidega raamatukoguhoidjast nümfomaan, kelle ainsaks eluunistuseks on peategelast rautada ja vahepeal tema tarkusi kuulata, vaid et see on miski olevus, kes võtab sellise kuju mingitel oma eesmärkidel.


Vaatame edasi. Tegelikult päris sümpaatne lugu. Naine on siin muidugi Teine, arhetüüp, mitte inimene või karakter. Samas on aru saada, et ta ilmselt ongi mingisugune mitteinimene, miskisugune mütoloogiline olevus. Karakteritena lähevad vahepeal külastanud sõber ja tolla abikaasa rohkem kirja.

Tegelasel tekib seal maamajas magamisega selline üsna selge sõltuvuskäitumine. Tuleb täitsa tuttav ette. Ja naisterahvas, kes seal unes on, on ka selline müütiline koletis. Tuleb välja, et ohvrikivil tapetud neitsi. Einoh, miks ka mitte. Ja muidugi on ta armukade ja kättemaksuhimuline. Antud süžee arengut muidugi lugeja ootas, sest lugu tüüris loogiliselt sinna suunda, aga see pole siinkohal patt. Ta vist oli ikkagi see peategelase 'täiuslik naine' täiesti juhtumisi? Samas me näeme, et ta oskab unenägusid kontrollida, nii et võib-olla me ei näegi selle olevuse tõelist olemust. (autoripositsioon on vist midagi muud? aga me ei saa selles muidugi päris kindlad olla)

Ma olen mingit säärast Bradburyt vist lugenud, aga seal oli unenäo asemel planeet.

Täitsa asjalik lugu tegelikult. Kirjatehnika asjus korras, ei ole mingeid selliseid ilmselgeid abituid vigu. Ühesõnaga, ei ole piinlik.
Lõpus  puänt, mis töötab. Siiani vist kõige parem seniloetutest.

Kaasarvustaja ütles, et peaks hakkama kümnepallisüsteemi kasutama, nii et 8/10.


Maskiga Laksija

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar