05/07/2021

Kohtumõistmine Aethelgreni üle - Häli Kivisild /ml

 https://www.ulmeajakiri.ee/?jutt-kohtumoistmine-aethelgreni-ule


Mul sihuke laisk fiilis praegu.peal. Lugesin loo läbi, üldse ei viitsi korralikult arvustada.


Tähendab, et on sihuke lugu, kus mõistetakse kohut ingli üle, et ta laskis süüa inimestel Hea ja Kurja Tundmise Puust, tulemuseks tsivilisatsioon, koos sellega muidugi küsimus, et kas tsivilisatsioon on Hea või Paha, pluss siis mõned pildid tsivilisatsioonist, et siin me siis oleme koos oma kurja ja heaga ja kas see pole mitte üks pöörane teekond. Kas see polnud mitte seda kõike vaeva väärt? Wow.


Ai, kurat, sassi läks.

On hoopis sihuke lugu, kus mõistetakse kohut haldjaprintsessi üle, et ta õpetas inimesi ravimtaimi kasutama, tulemuseks tsivilisatsioon, koos sellega muidugi küsimus, et kas tsivilisatsioon on Hea või Paha, pluss siis mõned pildid tsivilisatsioonist, et siin me siis oleme koos oma kurja ja heaga ja kas see pole mitte üks pöörane teekond. Kas see polnud mitte seda kõike vaeva väärt?  Wow.

Täiesti teine värk, eksole.


See oleks  muidugi märksa õelam kõrvutus, kui too esimene stsenaarium oleks sihuke äratrööbatud süžeekäik, aga mul ei tule hetkel konkreetseid näiteid pähe. Ma laisk ka samas, nagu üteldud, ei viitsi pikalt mõtelda. Küsimus sellest, kas Hea ja Kurja Puust söömine oli võib-olla äkki hoopis hea, on samas ikka kasutatud motiiv, ega sellest kristlikus kultuuriruumis kusagile ei pääse. Mul tulid "Head ended" ja "Tema tumedad ained" kohe pähe, kui ulmest rääkida. 


(Muide, "Headest ennetest" on jumala hea sari olemas, ja sellele tuleb isegi teine hooaeg, Pratchetti ja Gaimani märkmete järgi ja puha, äge värk.)


Ma ei saa nüüd "Häid endeid" üldse peast ära. Kipub kohe võrdlus sellega pähe, mis on mitmel põhjusel  täiesti ebaaus.

Häda vist selles, et see jutt on nüüd selline ideeulme. Tal on väga vahvad kulissid, kogu see haldjate värk, mitut-setut sorti teisi ka veel, pluss võimalike tulevikkude vaatamine võlupeegliga. Aga ta on ikkagi kuidagi kokkuvõetav kahe lausega: "Tsivilisatsioon - siin me siis oleme koos oma kurja ja heaga ja kas see pole mitte üks pöörane teekond. Kas see polnud mitte seda kõike vaeva väärt?" Mis on ju tore motiiv. Ja ega lühijutuga ei jõuagi ehk väga palju teha. Aga ma ikka ei saa sellest kotermannist peas lahti ja võrdlen seda "Heade ennetega", millel oleks nagu sama motiiv, aga kus on peale selle ka tegelased ja süžee ja muud tulevärki ka. Mis, nagu juba varem üteldud, ei ole üldse aus võrdlus, sest esiteks oli Pratchettil-Gaimanil terve romaan selle jaoks aega, ja teiseks on nad Pratchett ja Gaiman. Aga paraku on tulnud ebaaus võrdlus selleks, et jääda, ja Kivisild jääb selles võrdluses paratamatult kaotajaks. Kuigi nagu paha see lugu ju polnud.


5/10


Maskiga Laksija

PS: Vaatasin nüüd, mida ametlikud arvustajad on loost arvanud, ja sealt tuli ju hoopis täpsem diagnoos - Prometheus! No muidugi Prometheus. A noh, ega alati saa kõige teravam pliiats ka olla.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar