14/09/2022

Abieluküsimused - Maarja Kruusmets /ml

 https://www.ulmeajakiri.ee/?jutt-abielukusimused

Lugu algab põhimõtteliselt selle meemiga.



“Kas sinuga on kõik korras?” küsis Marina imestunult, jälgides, kuidas tema abikaasa hommikupudrule piima valas. Mihkel ei söönud mitte kunagi putru piimaga, sest soe piim ajas teda iiveldama.

Nojah.

Üldiselt, kes ütleb, et soolise võrdõiguslikkuse nimel ei toimu mingit progressi, eksib. Wife bad naljade peegelpildiks on ilmunud Kruusmetsa lugu, mis on žanrist husband bad. Peategelase mehel ei paista olevat ühtki positiivset omadust. Sööb lahtise suuga, jätab musti sokke vedelema, hea veel, et elutuppa ei situ. Ei, muidugi on inimesed suhtes inimestega, kes neile enam absoluutselt ei meeldi, seda juhtub päris palju. Õnneks nad lähevad jutu lõpus lahku ka. Aga see, kuivõrd normaalsena seda kujutatakse, et sul on oma abikaasa kohta ainult halba ütelda - ehh. Ei tea. Võib-olla on taotluslik. 

Spoilerdan lugu ja ütlen, et see on kandva idee poolest väga sarnane Bradbury loole "Marionettes Inc.", eesti keeles ilmunud jutukogus "Kaleidoskoop". Ma ei tea, kas see on selline kokkusattumus või siis teadlik valik, et seekord näitame asja naise vaatepunktist. Saame teada, et naisele ei meeldi see mees kohe üldse mitte, sest ta on selline jorss üldse. Samas, Bradbury jutus selgub, et vähemalt ühes abielus ei meeldi ilmselt naisele mees ka, nii et ega see väga uus mõte ei ole. Mul on veidi tunne, et kokkusattumus on juhuslik, samas, mõlemas jutus tahab mees minna soojale maale puhkama. Ega pole muidugi patt kirjutada juttu samal motiivil, mida on varem tehtud, kellel neid originaalseid ideid ikka väga võtta on. Aga nüüd on see häda, et Kruusmets satub võrdlusesse Bradburyga, ja ma ei tea, kas Eestis on ulmekirjanikku, kes selle võrdluse välja kannataks. Ma loen seda praegu sügisel ka ja Bradbury on Suure Sügise Kirjanik, nii et ta on praegusel ajal eriti tugev.

Kuidagi camp on see tekst ja meeleheitel koduperenaine. Bradbury lugu on aastast 1949, nii et ma vist kannan mingil tasemel tolle aja soorolle ka praegusesse juttu üle. 



3.5/10

Maskiga Laksija




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar